evenementen

Najaarstuinmarkt zaterdag 7 september 2019

najaarsmarkt

Om 10.00 uur werd de najaarstuinmarkt geopend door de tuincommissie met een kort openingswoord en een mooi klinkende gong. Er was zo”n slecht weer voorspeld, maar wat een zegen…het was tijdens de markt heerliijk weer met wat wolken en zon.

Gedurende de hele  dag was het gezellig druk.  Iets minder fietsers dan normaal, waarschijnlijk door de slechte weersvoorspelling.

Wat was er veel aanbod. Pompoenen, planten, bloembollen, crea-artikelen van klei, stof,hout,prachtige fotokaarten, bodemverrijking , en pompoenen waar je met mooie bloemen een prachtig bloemstuk van kon maken. Prachtige bloemstukjes werden er gemaakt.. Ik was te druk met rondlopen, foto’s maken en luisteren naar de verkopers en hun verhalen,  dat ik maar een prachtig stuk gekocht heb ipv zelfgemaakt.

Ik kwam in gesprek met Freek Vaatstra, via zijn overgrootvader  behorende bij een tak van Marjan Vaatstra. Freek staal al jaren met zijn vrouw op de tuinmarkt. Hij maakt van oud en kapot tuingereedschap een prachtig mooi en weer bruikbaar exemplaar. De steel schuurt hij op en vervangt hij soms deels. Dan wordt het hout met jachtlak helemaal ingesmeerd tot aan het ijzer. Het ijzer wordt met zwarte metaalverf behandeld. Ook worden handvatten gerenoveerd en met nieuwe bouten in elkaar gezet. Zelf heb ik de afgelopen jaren divers tuingereedschap gekocht bij hem en nu zelfs 1 in bestelling. Het blijft mooi, is weer stevig en het kan goed tegen nattigheid. Voor Freek is het een hobby en hij ontspant ervan. Een win win situatie dus.

Simon van Capel  komt uit Nieuwkoop en woont nu in Nieuwveen. Daar heeft hij ruimte om zijn prachtige houtbewerkingen, zoals vogel- en insektenhuisjes,  uit te oefenen.

De kraam van Adfun zag er ook weer prachtig en divers uit. Wat kunnen zij ook prachtige  dingen maken. Wel belangrijk om te weten, is dat de opbrengst van Adfun, bestemd is voor iemand ( de naam helaas vergeten), die de Mont Ventoux 3 x wil op fietsen, om geld op te halen voor bestrijding van kanker.  Wat knap en een nobel streven.

Voor de inwendige mens was er nog kaas, jam, honing en hamburgers te koop. En natuurlijk ook wat lekkers, bijvoorbeeld heerlijke pompoensoep, appeltaart  en drinken in onze gezellige en mooie kantine. Prachtige nieuwe tafels stonden er, gemaakt door clienten van Adfun. Toppers zijn het.

Zal ik iemand vergeten zijn? Vast wel. Wat was het weer gezellig en zo leuk om weer veel mensen te spreken. De tuinwinkel gaat weer even dicht in het na-  en winterseizoen, maar Adfun blijft open met zijn kantine op de vrijdag.

De tuinders gaan weer aan de gang om de tuinen winterklaar te maken, maar we zien elkaar vast nog  terloops op de tuin of bij de herfst- en winteractiviteiten.

Ik heb weer heel veel mooie verhalen gehoord en genoten, samen met de vele bezoekers en tuinders, van deze gezellige najaarstuinmarkt.

Bedankt , alle vrijwilligers, dat jullie het weer voor elkaar hebben gekregen! Toppers!

Astrid Pronk

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *