kennismaken met

Mag ik mij even voorstellen? Rob en Marie-Louise  Braamhorst   

fam braamhorst

Naam:     Rob en Marie-Louise  Braamhorst

Leeftijd:  60 en 62 jaar

Datum aanvang tuin:

Vanaf januari 2018   tuin 60

Alleen of samen:
Samen werken ze met veel plezier in de tuin.

Wat vinden jullie zo leuk aan de tuin?:

Eigenlijk vinden we de meeste tuin gerelateerde dingen erg leuk. Marie-Louise vindt vooral het bloemen scenario, met veel kleuren, een prachtige uitdaging. Rob  is een bouwer en ontwerper. Rob: nu ben ik bezig met het project “De Dome”, een kas in de vorm van een koepel, helemaal gemaakt van oude houten pallets. Alles gerecycled. Een zgn. Geodetische koepel,

Rob heeft een cursus perma-cultuur gevolgd en wil dit ook hier op de tuin ontwikkelen. Dat betekent dat je o.a.kijkt naar de natuur  als een soort leermeester, Hier vormen plantencombinaties een productieve en gezonde weerbare leefomgeving die we kunnen nabootsen met vergelijkbare eetbare plantengildes. Hierdoor is een permanente agricultuur mogelijk die productief is zonder destructieve gevolgen voor bodemgesteldheid en biodiversiteit. Het is een bewustwordingsproces  waarmee Ik/wij heel bewust bezig willen zijn met ons voedsel en leefgewoonten.

Wat vinden jullie een nadeel aan de tuin?:

Werken in de tuin is vaak zwaar lichamelijk werk.Het hoort er nou eenmaal bij, maar het is heerlijk om buiten te zijn en met je handen in de grond te wroeten.

Vertel een (leuke) anekdote:  Hebben we niet echt. Wat we wel verrassend vinden, zijn de drie verplichte tuin-werk-ochtenden op zaterdag. Heerlijk met elkaar het mooie tuincomplex te onderhouden. Je leert tuinders kennen en er komen leuke en interessante gesprekken op gang.  Wij zien dit als een toegevoegde waarde.

Wat willen jullie nog kwijt? 

De geodetische koepel is een constructie die rondom 1970 werd ontwikkeld. Het was een tijd waarin alternatieven voor de grootschalige op kunstmest en pesticiden gebaseerde landbouw ter discussie kwam. Er werden o.a.veel alternatieve energie en watersystemen ontwikkeld. Dit  heeft ons geïnspireerd om te gaan voor het stimuleren van kleinschalige en lokale economische initiatieven.

Marie-Louise en Rob, bedankt voor jullie mooie verhaal. Ieder tuinlid moet maar eens komen kijken naar zijn mooie ontwerp “De Dome”.

Astrid Pronk tuin 32 .21 /7/2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *