evenementen

Wijnproeverij Ridderspoor 22/10/2022

Wijnproeverij 3

Wijnproeverij Ridderspoor 22/10/2022.

Wat een feest. Na een periode van beperkingen door Corona, mocht Tineke de Vries weer een wijnproeverij organiseren. Dit keer presenteerde ze wijnen uit Italië.

Toen ik binnenkwam, was het lokaal in Italiaanse sfeer gehuld en de lange tafels prachtig gedekt. Hans Stuurman van de kantine heeft daar een aardige hand aan gehad en hij schonk ook de wijnen in. Dat waren er behoorlijk veel kan ik je zeggen.

Eduard de Vries opende de proeverij en gaf daarna het woord aan Tineke. Wat heeft zij zich goed voorbereid!
Ze wist heel veel van de druiven, streek waar het geoogst wordt en gerijpt, de prijs en de verhalen eromheen.

Wijnproeverij 10

Enkele weetjes …………..

De wijnen die we mochten proeven waren van licht tot zwaar. Je begint altijd met een lichte, nu witte, wijn.

Per ongeluk was de eerste wijn, een wijn uit Frankrijk, die er niet bij hoorde, dus dronken we die snel op. Maar dat was geen straf. Daarna werd snel de goede wijn ingeschonken.
Italië heeft de grootste en gevarieerde wijnproductie, met meer dan duizend verschillende druiven.
De eerste wijn was licht, maar heel zacht fris en fruitig met een citrus afdronk. Afkomstig uit Sicilië, gewonnen uit de Grillo Druif, die alleen op Sicilië groeit. Gerijpt op roestvrijstalen tanks.
De tweede witte wijn, is de Oropesa uit Veneto, Noord-Italië. Een chardonnay, waarbij de druiven eerst gedroogd worden op matjes en daarna geperst. Een intense, iets vettige wijn, met geel fruit en vanille. Lekker bij pasta´s en vis.

Wijnproeverij 8

Daarna komen nog 4 rode wijnen. Allemaal weer wat sterker dan de witten.
De eerste rode, de Sartori, komt ook uit Noord-Italië, de streek Verona. Gemaakt uit 3 druivensoorten. Ze groeien op een stenen ondergrond, en het water komt van de gletsjers. Soepel en zacht fruitig.
De tweede rode wijn. De Neropasso, dezelfde domein, als de witte, en dezelfde techniek, alleen worden ze twee maanden langer gerijpt. Donker fruit, zoals kersen en chocolade worden toegevoegd. Je proeft het ook echt.
De derde wijn, de Chianti Classico,komt uit Toscane, gemaakt van de belangrijkste druivenras, de Sangiovese, en een klein beetje Merlot. Heerlijk bij bijvoorbeeld kaas en rood vlees.
De vierde en laatste wijn, was heerlijk, maar ook de duurste. 30 euro, de Barolo en komt uit de streek Piemonte, uit het stadje Bardo en is de koning van de wijnen. Wat heerlijk dat wij deze ook mogen proeven.

Zo heeft iedere streek zijn eigen druiven en methoden.
Interessant en verrassend om te weten en ervaren.
De wijnen kosten vanaf 5,99 tot de laatste rode wijn 30 euro.

De wijnen mocht je na het proeven uitspugen in de bak, die op de tafel stond, maar daar werd volgens mij vrij weinig gebruik van gemaakt.
Om de wijn wat te neutraliseren, stond er stokbrood op de tafel.
Verder werden er heerlijke hapjes geserveerd en neergezet, gemaakt door Caroline, Carla en Tineke.

Tineke, keukenbrigade en iedereen, die een aandeel had, ontzettend bedankt voor deze gezellige middag. Kijk hier voor meer foto’s van de wijnproeverij.

Wijnproeverij 22

N.B. Het was wel even wankelen, maar mijn dochter en ik, kwamen veilig thuis op de fiets.
Astrid Pronk
Tuin 32