tuintips

Herbruik die plastic soep, of nog beter: gebruik het niet-tips!

Lege boterkuipjes? Handig voor het voorzaaien.
Gelezen op de website De Boon in de Tuin.

…. Voordat ik de aarde in de kuipjes doe, zorg ik ervoor dat ie goed vochtig is. Dan hoef je er minstens twee weken niet meer naar om te kijken.

Daarna is het belangrijk dat de grond goed wordt aangedrukt, zodat de wortels van de jonge zaailingen goed contact kunnen maken met de aarde. Daarom heb ik een ‘stamper’ gemaakt
om de potgrond in zo’n boterkuipje goed en evenredig aan te kunnen drukken.

Het is een stuk van een oude bezemsteel met daarop een afgerond plaatje hout geschroefd. Beetje primitief, maar het stampt als een tierelier!
Zaden erin. Daarna strooi ik de bakjes af met wat brekerzand. Er kunnen nog wel eens wat grove stukken in dat brekerzand zitten en met een zeef krijg je alleen de mooie fijne korrels. Door zand te strooien voorkom je schimmelvorming op de pootaarde en blijven de zaden goed vochtig.

Mini dampkring maken

Nadat de bakjes zijn ingezaaid, schuif ik ze met z’n allen in zo’n grote plastic zak waar je ook het plastic afval in doet. Uiteraard volstaat een boterhamzakje ook als je maar één bakje inzaait. Om de plastic soep wat te verminderen gebruik je de zak natuurijk meerdere keren.

Doordat je een mini-klimaat hebt gecreëerd, verdampt het vocht niet zo snel en blijft de zaaiaarde lekker vochtig. Dit bevordert de kieming van de zaden en je hoeft niet telkens te checken of de bakjes nog water nodig hebben. Zodra het eerste groen zich laat zien haal je het plastic er vanaf en zet je de kiemen op een minder warme plek zodat ze rustig verder kunnen groeien.

Nog leuker, zonder plastic!

Snijd een paprika in de lengte door de helft. Schraap de zaadjes een beetje los, haal ze eruit, doe aarde in de paprika, zaadjes bovenop en groeien maar.

PS. Ik zag het voorbij komen op internet en heb het nog niet zelf getest …..
U bent gewaarschuwd!

door Hilda Lemaire